Logistics AwardRecyclable Hybrid Pallet with A Capacity of 1 TonLOGISTEED,LTD.Logistics AwardExamples of Improvements to Transport Packaging Containers That Solved the 2024 Problem. Zero Product Defects and Zero Packaging Waste Due to Proper PackagingTohoku Ueno Co., Ltd.Gifu Plastic Industry Co., Ltd.Food Packaging AwardThe Package of Indication Ready–To–EatHOWA SANGYO CO., LTD.TAISHI-FOOD, Inc.ロジスティクス賞『1t積載できて、リサイクルしやすい、ハイブリッドパレット!』ロジスティード㈱環境対応の点から脱プラ需要が近年増加しており、リサイクル可能なプラスチックパレットの代替品が求められている。ワンウェイ仕様の場合、スチールパレットは高強度だが高価、段ボールパレットは比較的安価だが強度の点で使用する場が制限される。そこで新たにスチールと段ボールの両者のメリットを採用したハイブリッドパレットの開発に至った。スチールを用いることで動荷重1t超え、そして段ボールをメイン部材とすることで低コスト化を実現した。またパレット総重量は約9kgと軽量。部材は接着剤や留め具などを使用していないので、分別も容易な点から、作業者・環境に優しいパレットである。ロジスティクス賞『2024年問題を解決した輸送包装容器の改善事例適正包装が生み出した製品不良ゼロと包装廃棄物ゼロ』㈱東北ウエノ岐阜プラスチック工業㈱従来のワンウェイ個装箱での出荷は原因不明の製品不良が頻発していた。さらに納品先では段ボールやクッション材の廃棄問題を抱えていた。この経緯から、適正包装を行うため、JIS02 00に基づき、輸送環境の把握からハザード調査を行う事によって、人的荷役から機械荷役を可能な容器開発を行った。それにより、適正包装が可能となり、2024年問題の解決も可能となった。その結果、製品の不良はゼロとなり、納品先での廃棄物はゼロとなった。輸送品質と作業効率を向上させた輸送容器の提案を行うことができた。環境面では包装材料の製造から発生するCO2排出量抑制効果が期待できる。食品包装部門賞『おいしい温度が見えるパッケージ』朋和産業㈱太子食品工業㈱「豆腐のおいしい温度は17℃」(日本豆腐マイスター協会推奨)を見える化に出来ないか?をテーマに、17℃あたりで「豆腐たべごろマーク」が出現するデザインを考案、それ以外の温度域では豆腐マークは見えないようになっている。豆腐は冷奴から湯豆腐まで幅広い食べ方が可能だが、今回豆腐そのものの美味しさに注目!それが17℃であり、豆腐本来の旨みが更に強調されるという。これを目視で実現したのが「豆腐たべごろマーク」。大豆本来の風味を引き出して、食文化の「発展と可能性」を追求。今後は個々の食品温度に注目して、販促パッケージとしても可能である。17From an environmental perspective, the demand for plastic-free products has been increasing in recent years, leading to the adoption of recyclable alternatives to replace plastic pallets. In the case of one-way specifications, steel pallets are strong but expensive, while cardboard pallets are relatively inexpensive but have limited strength considerations. This has led us to the development of a new hybrid pallet that combines the advantages of both steel and cardboard. The use of steel allows for a dynamic load capacity of over 1 ton, while cardboard as the main material helps to lower costs. The total weight of the pallet is only about 9 kg. As no adhesives or fasteners are used in the components, the pallets are easy to sort, making them user-friendly and environmentally friendly. to due usage Transporting products in conventional one-way individual packaging boxes often resulted in defects for unknown reasons. Additionally, in disposing of the cardboard and cushioning materials. In response to this, we conducted a hazard analysis following JIS 0200 transportation environment and to develop appropriate packaging. This led to the creation of a container that can potentially replace manual cargo handling with mechanical handling. This solution ensured appropriate packaging, resolved the 2024 logistics problem, and resulted in zero product defects and zero waste at the receiving end. We successfully proposed a container that improves both transportation quality and labor efficiency. From an environmental perspective, this innovation also contributes to a reduction in CO2 emissions generated from packaging material production.recipients faced challenges the to better understand The packaging is designed to visualize the ideal serving temperature for tofu, which is 17°C, as recommended by the Japan Tofu Meister Association. The design features a “Tofu at its Best” mark that appears only when the tofu reaches approximately 17°C and is invisible at other temperatures. While tofu can be enjoyed in a variety of forms, from cold to hot, this packaging highlights the natural flavor of the tofu, which is most pronounced at 17°C. The its Best” mark visually emphasizes this perfect temperature and enhances the experience of tasting tofu. By focusing on the authentic taste of soybeans, further development and new possibilities in culinary culture are pursued. This packaging also serves as an ongoing promotional feature, adaptable to other food products where temperature plays a key role.“Tofu at
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